Bitka pri Minciu... čo sa dialo u husárov pri návšteve Peschiery

02.09.2014 11:38

Ubehlo pár dní po návrate z  Peschiery a ja sa konečne dostávam k spísaniu dojmov, ktoré sme si zo slnečného talianska priniesli.. :)

Na cestu sme sa po predchádzajúcich prípravách vydali v piatok nadránom, a prebiehala viac ako pohodlne. Evidentne si náš francúzsky otrok dal povedať, asi to bolo tým, že neviezol len rakúskych husárov ale aj zajatého francúzskeho kartografa, ktorý sa podujal svoje zajatie spojiť zo službou cisárovi. Nie však francúzskemu, ale tomu nášmu Františkovi I. :)

Nakoľko času sme mali pomerne veľa, a vo vzduchu vôňou lákala ta veľká slaná mláka, spravili sme malú zachádzku a v spomínanej mláke osviežili svoje usedené telá. Po slanom kúpeli a ťažkom rozhodovaní či ostať na pobreží, alebo pokračovať až do pevnosti v Peschiere nsadáme a vyrážame ďalej. cesta v kolóne na talianskej dialnici je zážitok.:)

V Peschiere ako všade v taliansku plati, že nič nie je ako sa pôvodne plánovalo. ale aj cez to všetko, dopadla akcia viac ako dobre. Dojmi nám máličko skazilo iba nedeľné a pondelnajšie počasie, ktoré nám zabránilo spätnú zastávku na pláži.

mjr. Martin Maják Kompas